Ihmiset yrityksen takana: Riikka Vepsä vaihtoi alaa ja opiskelee nyt ohjelmistokehittäjäksi

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Riikka Vepsä ja alun perin kotoisin Imatralta, joka kyllä kuuluu puheessa edelleen. Muutimme perheeni kanssa Lahteen kuusi vuotta sitten Tuusulasta. Perheeseeni kuuluu aviomies ja syksyllä koulunsa aloittava poika.

 Mistä sai alkunsa kiinnostuksesi IT-alaa kohtaan?

Lapsen syntymän jälkeen vuonna 2013 alkoi eräänlainen itsetutkiskelun aika, joka yhden työpaikan vaihdon jälkeen alkoi pikkuhiljaa konkretisoitumaan suunnitelmaksi alanvaihdosta. Hain erääseen lahtelaiseen ohjelmistotaloon projektipäälliköksi 2017, ja vaikka ovet eivät sillä kertaa auenneet, alkoivat alan mahdollisuudet kiinnostamaan. Luin aiheesta paljon, aloin verkostoitumaan ahkerasti ja lähdin mukaan myös Mimmit Koodaa -hankkeeseen, ensin osallistujana ja sittemmin myös puhujana. Vertaistuen ja läheisten kannustamana hain Helsinki Business Collegeen opiskelemaan ohjelmistotuotantoa ja jäin opintovapaalle tavaratalopäällikön työstäni syksyllä 2018. Nyt suoritan siis opintoihin liittyvää harjoittelua ja loput ammatilliset näytöt täällä Tammi Digitalilla. Valmistun datanomiksi keväällä 2020.

 Työkokemus?

Työkokemusta on kertynyt eri aloilta valtavasti, sillä olen tehnyt töitä 14-vuotiaasta asti. Olen toiminut mm. tuntiopettajana, liikenteenohjaajana ja siivoojana. Koulutukseltani olen kultaseppä, ja myös niitä hommia olen jonkin verran tehnyt. Kuitenkin suurimman osan, eli 14 vuotta työurastani olen työskennellyt kaupan alalla useissa eri ketjuissa. Tehtäväni ovat sijoittuneet laajasti niin myyntiin sekä myynnin ja ihmisten johtamiseen kuin hankinnassa assistentin ja vähän ostajankin ruutuun. Ohjelmistoalan kokemusta on toistaiseksi kertynyt vasta työharjoitteluista, mutta olen päässyt mukavasti jo hommiin käsiksi.

Mistä koostuvat työpäiväsi?

Tähän mennessä olen tehnyt ylläpitoja, korjauksia ja testausta nettisivuille. Tosin tätä kirjoittaessa takana on vasta neljä työpäivää, että kyllä tässä varmasti ehtii muutakin 😀

Mikä on haastavinta uudella alalla, ja kuinka haasteet voitetaan? Entä mikä on ollut mukavinta?

Ehdottomasti haastavinta on ollut oppia sietämään omaa keskeneräisyyttä ja oman osaamisen rajallisuutta. Kaikkea tietoa ei voi ahmia ja omaksua kerralla, vaan uusien asioiden prosessoinnille täytyy antaa aikaa, ja se tuntuu välillä vaikealta koska aiemmin kaikki langat ovat olleet aina tiukasti hyppysissä. Toisaalta ohjelmoinnin loogisuus ja säännönmukaisuus on helpottavaa, ja pala kerrallaan asiat sekä osaaminen rakentuvat toistensa päälle. On ollut myös mukavaa huomata, että liiketoiminnan tuntemus ja substanssiosaaminen muilta aloilta sekä visuaalisuus on hyödyllistä myös ohjelmistoalalla, eikä aiempaa osaamista ole tarvinnut unohtaa.

Milloin koet onnistuneesi työssäsi?

Kun ahkeran tiedonhankinnan jälkeen saan ratkaistua jonkin asian ja koen oppineeni uutta, ja ratkaisu on sellainen, jonka voin hyvällä mielellä luovuttaa eteenpäin.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Touhutaan perheen kanssa kaikenlaista yhdessä; ulkoillaan, retkeillään, pelaillaan. Meistä on myös mukavaa kutsua ystäviä kylään. Omakotitalossa riittää aina kaikenlaista puuhaa niin sisällä kuin ulkonakin, ja kesäisin kasvatamme hyötykasveja puutarhan kasvilavoissa ja kasvihuoneessa. Olen ottanut myös missiokseni syödä pihaltamme kaikki rikkaruohot hortoilun nimissä! Lisäksi valokuvaan, askartelen, teen koruja ja nikkaroin. Olemme mieheni kanssa molemmat luovia ja innostumme herkästi, joten usein työn alla on jokin pihaan tai kodinsisustukseen liittyvä projekti, kuten esimerkiksi keittiön pöytä vanhoista lankuista.

Heidi Nora-Klemetti
Heidi Nora-Klemetti
17.1.2020
Muuta kiinnostavaa
blogista

Tilaa blogimme sähköpostiisi