Evästekäytäntö muuttui – aika päivittää uuteen

Olimme juuri tottuneet hyväksymään verkkosivustojen evästeet yksinkertaisesti klikkaamalla ”Hyväksyn”-nappia, vieraillessamme uudella sivustolla. Syksyn aikana monet yritykset ovat ottaneet käyttöön uuden, entistä laajemman tavan pyytää hyväksynnät evästeiden käytöllä. Kerromme nyt mistä on kyse ja mitä yrityksen tulee tietää tästä muutoksesta.

Apulaistietosuojavaltuutettu on 15.5.2020 antanut päätöksen siitä, miten yritysten tulee pyytää verkkosivukävijöiltään lupa evästeiden eli cookieiden tallentamiselle. Yritysten evästekäytännöt tulee päivittää vastaamaan uutta ohjeistusta, ja suostumuksen on jatkossa vastattava EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen vaatimuksia. Vaatimukset perustuvat Euroopan unionin tuomioistuimen 1.10.2019 antamaan päätökseen evästeistä (asia C-673/17), jonka mukaan evästeisiin annettu suostumus ei ole pätevä, jos se annetaan verkkosivuille sijoitetulla valmiiksi rastitetulla ruudulla. Lisäksi tuomion mukaan palveluntarjoajan on ilmoitettava käyttäjälle evästeiden toiminta-aika ja tieto siitä, saavatko kolmannet osapuolet mahdollisuuden käyttää evästeitä.

Voit lukea tiedotteen kokonaisuudessaan täältä: Apulaistietosuojavaltuutetun tiedote 15.5.2020

Mitä muutos tarkoittaa käytännössä?

Evästeistä ja niiden käyttötarkoituksesta tulee siis kertoa sivuston käyttäjälle entistä tarkemmin, ja evästeiden käytön kieltäminen tulee käyttäjälle olla yhtä helppoa kuin niiden hyväksyminen. Banneri / ponnahdusikkuna, jonka kautta hyväksyntä on pyydetty, tulee päivittää vastaamaan uutta linjausta.

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, joita sivusto tallentaa käyttäjän koneelle sivustovierailun aikana.

Kolme erilaista evästetyyppiä eri tarkoituksiin:

  1. Toiminnan kannalta välttämättömät evästeet, kuten verkkokaupan ostoskorin toiminta tai sivustolle kirjautuneen asiakastietojen ylläpitäminen.
  2. Sivuston suorituskykyä ja käyttäjäkokemusta parantavat evästeet, kuten kävijätietojen seuranta, joka mahdollistaa sivuston kehittämisen ja muokkaamisen mahdollisimman käyttäjäystävälliseksi.
  3. Markkinointiin liittyvät evästeet, joiden avulla kävijälle voidaan kohdentaa mainontaa kolmansien osapuolten medioissa, esim. Facebook ja bannerimainonta.

 

Ratkaisuna CookieHub

Evästeiden hallintaan on tarjolla useampia erilaisia valmiita lisäosia. Tammella tutkimme vaihtoehtoja ja päädyimme CookieHub-lisäosaa, joka tarjoaa vaaditun mukaisen sekä käyttäjäystävällisen tavan evästeiden hyväksymiselle. Lisäosaa on helppo räätälöidä yrityksen oman ilmeen mukaiseksi, se tukee eri kielivaihtoehtoja sekä tekstejä pääsee tarvittaessa muokkaamaan yrityksen oman kieliasun mukaiseksi.

Tältä CookieHub näyttää asennettuna

Evästeiden hyväksyminen voidaan toteuttaa kuten Tammen sivuille, jolloin ikkuna peittää koko selainsivun ja hyväksyntä tai hylkäys on tehtävä ennen kuin kävijä voi jatkaa sivuston käyttöä. Suosittelemme tämän tavan käyttöönottoa, koska silloin kävijästä jää varmasti tarvittava jälki.

Huomaamattomampi tapa toki ärsyttää kävijää vähemmän, mutta verkkosivun kehityksen kannalta se on huonompi vaihtoehto. Evästeiden avulla kerätään tietoa kävijöiden käyttäytymisestä ja näiden tulosten pohjalta sivustoa voidaan kehittää palvelemaan asiakasta paremmin.

Evästeikkuna Tammi Digitalin etusivulla

Seuraavassa näkymä, jos asiakas klikkaa LISÄÄ VAIHTOEHTOJA.

Tammi Digitalin evästeikkunan lisävaihtoehdot

Evästeilmoitukset-välilehdeltä kävijä näkee vielä tarkemmat evästeasetukset.

Tammi Digitalin tarkat selostukset käytettävistä evästeistä

Tallennetut tiedot säilytetään 12 kuukautta. Kävijä voi milloin vain käydä muokkaamassa tallentamiaan evästeasetuksia, klikkaamalla etusivulla näkyvää rattaan kuvaa (kuva alla).

Tammi Digital evästeasetukset

 

Tarvitsetko apua?

Mikäli tarvitset apua uuden evästejärjestelmän käyttöönottoon ja asennukseen omalle sivustollesi tai verkkokauppaan, ota yhteyttä. Autamme mielellämme.

Heidi Nora-Klemetti  +358 50 598 1115 | heidi.nora-klemetti@tammidigital.fi
Markus Hälinen  +358 44 273 1529 | markus.halinen@tammidigital.fi

 

HUOM. Muistathan päivittää myös tietosuojaselosteen uusien evästeiden osalta.
Täältä voit kurkata Tammi Digitalin selosteet:
Asiakasrekisteri ja tietosuojaseloste
Evästeitä koskeva tietosuojaseloste

 

 

Avatar
noora.kivilahti@tammidigital.fi
2.12.2020
Muuta kiinnostavaa
blogista

Tilaa blogimme sähköpostiisi