Puhutaan samaa kieltä – verkkosivusanasto tutuksi

Verkkosivuprojektin aloittaminen, tai minkä vain projektiin, jonka aihealue ei ole itselle tuttu, voi olla haastavaa. Ostaminen tuntuu hankalalta, kun ei ymmärrä mitä on ostamassa, eikä sitä haluaisi välttämättä näyttää vastapuolelle. Tässä artikkelissa otamme verkkosivuihin liittyvän sanaston haltuun.

Tämä sanasto on osa Tammi Digitalin tuottamaa verkkosivujen tietoturvaopasta, joka tarjoaa helposti omaksuttavaa tietoa sekä selkeitä työkaluja turvallisen ja toimivan verkkosivuston rakentamiseen ja ylläpitoon. Linkin oppaan lataamiseen löydät artikkelin lopusta.

Avainsana
Sana tai sanat, jotka liittyvät sivustolla oleviin tuotteisiin tai palveluihin. Avainsanoja tulee käyttää kaikissa sivuston sisältöteksteissä, jotta hakukoneet osaavat tarjota sivustoa aiheesta kiinnostuneille henkilöille.

Hakusana
Sana, sanat, sanaparit tai kysymykset, joilla hakukoneista (esim. Google, Bing) etsitään tuotteita tai palveluita.

Hakkerointi
Sivuston murtaminen eli hakkerointi tarkoittaa sitä, että sivuston koodiin päästään kiinni tietoturva-aukkoa hyödyntäen. Hakkerit voivat hakea sivustolta esimerkiksi asiakastietoja tai rikkoa sivuston.

Hosting
Sivuston, sähköpostien ja verkkotunnuksen fyysinen sijainti. Samasta asiasta puhutaan, kun käytetään sanoja: webhotelli, palvelin, palvelintila tai hostingpalvelu. Rakkaalla lapsella on siis monta nimeä, ja Tammi Digitalilla käytämme sanaa webhotelli.

Hostingpalveluiden tarjoaja
Yritys, jolta ostetaan tila sivuston, sähköpostien ja verkkotunnuksen fyysiselle sijainnille.

Julkaisujärjestelmä
Selaimella käytettävä järjestelmä, jonka päälle verkkosivusto rakennetaan ja jolla hallitaan sivuston sisältöjä (esim. WordPress, Drupal tai suljettu järjestelmä). Julkaisujärjestelmästä voidaan käyttää myös sanoja: verkkosivualusta, ohjelmisto tai järjestelmä.

Lisäosa
Valmiita komponentteja, joiden avulla sivuston kehittäminen on helppoa ja edullista. Lisäosalla sivustolle voidaan toteuttaa esimerkiksi lomake, sosiaalisen median feedi tai kuvakaruselli.

Palomuuri
Palomuurilla estetään pääsy verkosta toiseen. Palomuurin avulla voidaan esimerkiksi rajata, mistä verkko-osoitteesta sivuston hallintaan voidaan kirjautua.

Palvelunestohyökkäys
Tilanne, jossa sivustolta ei pyritä varastamaan tietoja, mutta toiminnalla pyritään aiheuttamaan haittaa sivuston tai palvelun toiminnalle.

Teema
Sivuston teema on sivuston ulkoasun määritelmä. Teema sisältää esimerkiksi värimääritykset, fontit ja rakenteen.

Verkkotunnus
Sivuston osoite, josta käytetään myös sanaa domain. Esimerkki verkkotunnuksesta: verkkotunnus.fi

Webhotelli
Sivuston, sähköpostien ja verkkotunnuksen fyysinen sijainti. Webhotellista voidaan käyttää myös sanoja: palvelin, palvelintila tai hostingpalvelu.

Ylläpito
Ylläpidolla voidaan tarkoittaa webhotellin ylläpitoa, sivuston teknistä ylläpitoa tai sivuston sisällön ylläpitoa.

Nyt kun sanasto on tuttua, saat entistä enemmän irti tietoturvaoppaasta, jonka pääset lataamaan  ilmaiseksi alla olevan linkin kautta. 

Opas verkkosivujen suojaamiseen tietoturvariskeiltä. 

 

Suunnitteletko verkkosivustonprojektin aloitusta?
Ota yhteyttä Tammen asiantuntijoihin ja viedään yhdessä suunnitelmat maaliin.

 

Ihmiset edellä – Luotettava toiminta – Hyvinvoiva yritys
Tammi Digital Oy

Avatar
noora.kivilahti@tammidigital.fi
26.1.2021
Muuta kiinnostavaa
blogista

Tilaa blogimme sähköpostiisi