Muutaman satasen säästöstä syntyi tuhansien eurojen tappio

Tammi Digitalin perustaja ja hallituksen puheenjohtajana nykyisin toimiva Manu Mesimäki on aikoinaan oppinut kantapään kautta sivuston teknisen ylläpidon merkityksen. Tässä artikkelissa Manu kertoo, kuinka takavuosina koki kauhun hetkiä, kun hakkerit pääsivät yllättämään ja silloisen firman sivusto menetettiin kokonaan.

”Yrityksen perustajana ja toimitusjohtajana olin melko tyypillinen jokapaikanhöylä. Vastasin lähes kaikesta myynnistä markkinointiin ja tuotantoon. Verkkosivujen tekemisen ulkoistin yritykselle, jonka oletin myös hoitavan niiden päivityksen. Kunnes sitten eräänä päivänä selvisi, että sivuston päivitys oli jäänyt retuperälle, eikä sitä oltu itse asiassa tehty vuosiin.

Tuona lauantaiaamuna ihmettelin herätessäni, kun puhelimessa oli viestejä asiakkailta, jotka eivät päässeet nettisivuillemme. Yritin itse mennä sivuille vain huomatakseni saman: etusivulla oli jokin mystinen virhekoodi, eivätkä sivut auenneet. Verkkosivut olivat yrityksen ainoa yhteydenottokanava. Asiakkaat tekivät niiden kautta tukipyynnöt ja sieltä löytyivät myös kaikki tarvittavat tuote- ja yhteystiedot.

Kuka on vastuussa ylläpidosta?

Kun sivut eivät auenneet, asiakkaat eivät tienneet, keneen olla yhteydessä. Samaan aikaan mietin aamupalapöydässä kuumeisesti, kenen puoleen kääntyä. Minulla ei ollut tietoa, millä palvelimella sivut fyysisesti sijaitsevat ja mitä niiden korjaamiseen vaadittaisiin. Sain lopulta yhteyden verkkosivut tehneeseen yritykseen. Kävi ilmi, ettei sivuja ollut päivitetty aikoihin, eikä niistä ollut olemassa varmuuskopiota. Kaikki tiedot, mitä sivuilla oli, menetettiin.

Uusien sivujen rakentaminen aloitettiin siltä istumalta ja niitä tehtiin viikon verran. Kokonaisuudessaan yritys oli seitsemän päivää ilman verkkosivuja. Se tuntui pieneltä ikuisuudelta maailmassa, jossa verkossa oleminen on olemassaolon edellytys.

Vältä pahimmat sudenkuopat

Tarinan opetus kaikessa lyhykäisyydessään on se, että verkkosivusto vaatii jatkuvaa huolenpitoa, joten ylläpidon pitää olla osaavissa käsissä. Teknisestä ylläpidosta vastaavan kumppanin tulee olla luotettava kuin vanhempi, joka haluaa lapselleen vain parasta. Muutaman satasen säästöstä voi koitua ennen pitkää tuhansien eurojen tappio.

Verkkohyökkäysten varalta on hyvä olla olemassa myös kriisisuunnitelma, josta käy ilmi, millä palvelimella sivut ovat, kuinka usein niistä otetaan varmuuskopio ja keneen voi olla yhteydessä, jos sivustoon tulee jokin tekninen vika.”

ammi Digital hallituksen puheenjohtaja Manu Mesimäki

 

 

Manu Mesimäki
perustaja
Seasam-yhtiöt

 

Artikkeli on osa Tammi Digital Oy:n julkaisemaa tietoturvaopasta.

Lataa ilmainen Opas verkkosivujen suojaamiseen tietoturvariskeiltä  

 

Haluatko kuulla Tammen Ylläpito -palvelusta?

Ota yhteyttä myynti@tammidigital.fi ja huolehditaan teidänkin verkkosivuston ylläpito kuntoon. 

 

Ihmiset edellä – Luotettava toiminta – Hyvinvoiva yritys
Tammi Digital Oy

noora.kivilahti@tammidigital.fi
11.2.2021

Tilaa blogimme sähköpostiisi