Classic Editorin tuki päättyy

Onko käytössänne WordPress Classic Editor? Sen tuki päättyy

Mikä on Classic Editor?

Classic Editor on WordPress-julkaisujärjestelmän alkuperäinen sisältöeditori, jonka avulla sivuston teksti- ja kuvasisältöä muokataan. Tunnistat sen viereisessä kuvassa näkyvästä esimerkistä.

Lähes poikkeuksetta kaikkien 1-2 vuotta vanhempien sivustojen sisällönhallinta perustuu Classic Editoriin. Niinpä niitä on maailmassa edelleen aktiivisena jopa yli 5 miljoonassa verkkosivustossa.

WordPress Classic Editorin käyttöliittymä

Classic Editorin rinnalle on julkaistu merkittävästi kehittyneempi ja käyttäjäystävällisempi Gutenberg-lohkoeditori. Gutenberg tekee verkkosivujen sisällön hallinnasta ketterämpää ja mahdollistaa sivujen ja artikkelien rakenteen helpomman muokkaamisen ilman kankeita sivupohjia ja sisällön hallinnan hyvin rajoittuneita mahdollisuuksia.

Vaikka Gutenberg julkaistiin jo neljä vuotta sitten, on se vasta parin viime vuoden aikana saavuttanut valta-aseman ja ottanut myös isoja kehitysaskelia.

Gutenberg-editori

Gutenbergissä keskeinen elementti on lohko eli block. Lohkoja on jo vakiona useita erilaisia tekstisisällön, kuvien, otsikoiden, taulukoiden ja erilaisten integraatioiden tuottaman sisällön hallintaan, joita sivuston kehittäjät muokkaavat tukemaan kunkin sivuston ulkoasua ja värimaailmaa.

Lohkoja voidaan käyttää myös ryhminä ja sisäkkäin, mikä luo sisällön hallintaan paljon uusia mahdollisuuksia.

Gutenbergin vakiolohkojen lisäksi me Tammessa olemme kehittäneet lukuisan joukon Tammi Lohkoja, joiden avulla pystytään ratkaisemaan myös useimmat asiakaskohtaiset erityistarpeet. Mikäli valmiit Tammi Lohkotkaan ei riitä, toteuttaa kehitystiimimme täysin asiakaskohtaiseen tarpeeseen sopivan lohkon, joka mukautetaan sivuston ilmeeseen.

Kuva Gutenberg-editorista

Erinomaista helppoutta sisällön hallintaan saadaan myös lohkojen monistus ja kopiointi -toiminnoilla. Lohkoja, joihin on jo syötetty sisältöä, voi kopioida myös sivulta toiselle.

Vastaavasti voidaan luoda sivustolle globaaleja lohkoja tai osia, joiden avulla vaikkapa yhteystiedot voidaan kopioida usealle eri sivulle. Yhteystiedon päivitys päivittää tiedot automaattisesti kaikille sivuille.

Muita Gutenbergin myötä tulleita merkittäviä uudistuksia ovat Site editor-toiminto ja lähitulevaisuudessa julkaistava Collaboration-tila.

Site editor tuo ensimmäistä kertaa vakioidun ja erittäin tervetulleen tavan ylläpitää header- ja footer-osioita WordPressissä.

Collaboration eli yhteiskäyttö ei kaikille sivustoille ole relevantti, mutta se tuo nimensä mukaisesti mahdollisuuden useammalle samanaikaiselle käyttäjälle editoida samaa sisältöä. Aikataulu tälle toiminnolle ei vielä ole tiedossa, mutta se tulee olemaan iso muutos etenkin suurten ylläpitäjämäärien sivustoille.

Toimiiko verkkosivut enää?

Aiheellinen kysymys on mitä tapahtuu 1.1.2023 jälkeen?

Verkkosivut toimivat senkin jälkeen, mutta Classic Editoriin ei enää saa toiminallisia tai tietoturvapäivityksiä. Tämän seurauksena sivustolla tulee jossain vaiheessa yhteensopivuusongelmia, jotka voivat aiheuttaa sivuston rikkoutumisen. Lisäksi päivitysten loppuminen heikentää merkittävästi sivuston tietoturvaa.

Suosittelemme lämpimästi suhtautumaan tähän asiaan, kuten kaikkiin tietoturvariskeihin, vakavuudella ja selvittämään vaihtoehdot asian korjaamiseksi.

Voimmeko olla avuksi?

Me Tammessa autamme Tammi Audit -palvelun avulla selvittämään, mikä on kustannustehokkain tapa korvata sivustonne Classic Editor ajantasaisella Gutenbergillä.

Tammi Audit -palvelun kustannus on sivustonne koon mukaan määräytyvä maltillinen kertakorvaus. Se ei velvoita jatkamaan sivustonne jatkokehitystä Tammi Digitalin kanssa, mutta se tarjoaa kustannustehokkaan mahdollisuuden tehdä suunnitelman toimenpiteistä.

Luonnollisesti tarjoudumme mieluusti ottamaan myös jatkokehitysvastuun sivustostanne, kuten yli 100 muutakin Tammi Ylläpitopalveluun liittynyttä asiakastamme on tehnyt.

Pyydä tarjous Tammi Audit -palvelusta

Me autamme sinua, ota yhteyttä

Erkki-Ahonen-avainasiakaspaallikko

Erkki Ahonen

Avainasiakaspäällikkö

Asiakkuuksien hallinta ja uudet asiakkuudet

040 746 3263 Lähetä postia
Manu-Mesimäki-Yrittäjä-Tammi-Digital

Manu Mesimäki

Yrittäjä ja intohimoinen digitalisaation puolestapuhuja.

Asiakkuudet ja myynti

050 3881 000 Lähetä postia

Avainsanat:

Classic Editor , Gutenberg-editor , woocommerce , wordpress