Muutaman satasen säästöstä tuhansien eurojen tappio

Mystinen virhekoodi

Yrityksen perustajana ja toimitusjohtajana olin melko tyypillinen jokapaikanhöylä. Vastasin lähes kaikesta myynnistä markkinointiin ja tuotantoon. Verkkosivujen tekemisen ulkoistin yritykselle, jonka oletin myös hoitavan niiden päivityksen. Kunnes sitten eräänä päivänä selvisi, että sivuston päivitys oli jäänyt retuperälle, eikä sitä oltu itse asiassa tehty vuosiin.

Tuona lauantaiaamuna ihmettelin herätessäni, kun puhelimessa oli viestejä asiakkailta, jotka eivät päässeet nettisivuillemme. Yritin itse mennä sivuille vain huomatakseni saman: etusivulla oli jokin mystinen virhekoodi, eivätkä sivut auenneet. Verkkosivut olivat yrityksen ainoa yhteydenottokanava. Asiakkaat tekivät niiden kautta tukipyynnöt ja sieltä löytyivät myös kaikki tarvittavat tuote- ja yhteystiedot.

Kuka on vastuussa ylläpidosta?

Kun sivut eivät auenneet, asiakkaat eivät tienneet, keneen olla yhteydessä. Samaan aikaan mietin aamupalapöydässä kuumeisesti, kenen puoleen kääntyä. Minulla ei ollut tietoa, millä palvelimella sivut fyysisesti sijaitsevat ja mitä niiden korjaamiseen vaadittaisiin. Sain lopulta yhteyden verkkosivut tehneeseen yritykseen. Kävi ilmi, ettei sivuja ollut päivitetty aikoihin, eikä niistä ollut olemassa varmuuskopiota. Kaikki tiedot, mitä sivuilla oli, menetettiin.

Uusien sivujen rakentaminen aloitettiin siltä istumalta ja niitä tehtiin viikon verran. Kokonaisuudessaan yritys oli seitsemän päivää ilman verkkosivuja. Se tuntui pieneltä ikuisuudelta maailmassa, jossa verkossa oleminen on olemassaolon edellytys.

Vältä pahimmat sudenkuopat

Tarinan opetus kaikessa lyhykäisyydessään on se, että verkkosivusto vaatii jatkuvaa huolenpitoa, joten ylläpidon pitää olla osaavissa käsissä. Teknisestä ylläpidosta vastaavan kumppanin tulee olla luotettava kuin vanhempi, joka haluaa lapselleen vain parasta. Muutaman satasen säästöstä voi koitua ennen pitkää tuhansien eurojen tappio.

Verkkohyökkäysten varalta on hyvä olla olemassa myös kriisisuunnitelma, josta käy ilmi, millä palvelimella sivut ovat, kuinka usein niistä otetaan varmuuskopio ja keneen voi olla yhteydessä, jos sivustoon tulee jokin tekninen vika.

Manu Mesimäki
yrittäjä
Oakhill Group

 

Kuvassa Tammi Digitalin hallituksen puheenjohtaja ja yrittäjä Manu Mesimäki
Kuvassa ympyrän sisällä teksti: Opas verkkosivujen suojaamiseen tietoturvariskeiltä

Lataa ilmainen opas tietoturvariskeiltä suojautumiseen

Opas tarjoaa ajantasaista ja helposti omaksuttavaa tietoa sekä selkeitä työkaluja turvallisen ja toimivan verkkosivuston rakentamiseen ja ylläpitoon.

Mukana myös todellisia asiakastarinoita.

Lataa opas tästä

Avainsanat:

woocommerce , wordpress

Tärkeää tietoa tietoturvasta

Hyökkäys verkkosivuille - mitäs nyt?

Hakkerit voivat aiheuttaa sivustolle tuhoa useilla eri tavoilla. Usein haittaa onnistutaan tekemään niin, että sivuston pääkäyttäjä havahtuu vasta, kun on jo liian myöhäistä. Jos verkkosivut hakkeroidaan, eikä niistä ole varmuuskopiota, koko sivusto voi olla menetetty. Hakkeri voi sotkea sivuston koodilla, jota ammattilainenkaan ei pysty puhdistamaan. Miten hakkerit toimivat ja kuinka heidän aikeensa voidaan estää?

Lue lisää

Käyttäjälähtöiset tietoturvariskit

Puhumme paljon digitaalisista palveluista, verkkosivuista ja verkkokaupoista, joiden tietoturvasta on pidettävä huolta. Niin kauan kuin ohjelmia kehittää ja käyttää ihmiset, on meidän huomioitava myös käyttäjälähtöiset riskit ja inhimillisten virheiden mahdollisuudet. Käyttäjälähtöisiltä riskeiltä voidaan kuitenkin melko helposti välttyä.

Lue lisää

Mitä ylläpitopalvelu sisältää?

Verkkosivujen säännöllinen ylläpito koostuu useasta eri osa-alueesta. Tärkein asia kotisivujen suojaamisessa on tehdä julkaisujärjestelmään säännölliset päivitykset silloin kun järjestelmä niitä ehdottaa. Päivitysten tekeminen kannattaa ulkoistaa asiantuntevalle kumppanille, mikäli et ole täysin varma, miten päivitykset tai mahdolliset korjaukset tulee tehdä. Artikkelissa tutustumme säännöllisen teknisen ylläpidon merkitykseen ja selvitämme mitä mitä ylläpitopalvelun tulee sisältää.

Lue lisää